Förvaltarguide

OBS! ÖVERSÄTTNING PÅGÅR

Välkommen förvaltare! Den här guiden beskriver några av de förvaltarverktyg som iNat tillhandahåller liksom några av iNaturalists policyer för hur vi förvaltar våra taxa.

Detta dokument är både en handbok och en genomgång av vår förvaltarpolicy. Om du inte följer vår policy kommer vi först att varna dig och fortsätter du strunta i den tar vi bort din förvaltarstatus.

Att bli en iNaturalist-förvaltare

Att vara webbplatsförvaltare betyder att du har behörighet att skapa nya taxa, redigera befintliga taxa, ändra vårt taxonomiska träd, ta bort taxonamn och i allmänhet se om iNats taxonomi. Du har också möjlighet att dölja andra användares kommentarer och stänga av dem för att ha brutit mot iNaturalists riktlinjer för communityn.

Om du är intresserad av att få tillgång till verktygen för att hjälpa till med några av de uppgifter som beskrivs nedan, läs hela denna förvaltarguide och fyll i förvaltaransökan här. För att ansöka om att vara en förvaltare måste du ha haft ett konto i 60 dagar eller mer och har lagt till 100 förbättrade bestämningar till någons fynd, inklusive dina egna.

Observera att från 20 januari 2021 kan förvaltare inte längre tilldela en annan användare förvaltarstatus. Endast iNaturalist-personal och iNaturalist-nätverkets administrtörer kan göra någon till förvaltare.

Om du genom ditt beteende på webbplatsen, forumet eller annan kommunikation visar att du är ovillig att följa dessa förvaltarriktlinjer, är otrevlig mot oss eller medlemmar i vårt community eller på annat sätt oresonlig, kommer personalen att återkalla din förvaltarstatus, eller helt enkelt inte bevilja den i första hand. Vad som utgör missbruk eller oresonligt beteende avgörs av webbplatsens personal.

Har du en fråga eller är osäker på hur du ska svara i en specifik situation? Du är alltid fri att flagga något för förvaltning för att diskutera med andra förvaltare eller komma i kontakt med personal på help@inaturalist.org.

Lägga till / redigera taxa

Alla på iNat kan lägga till nya taxa till systemet genom att söka hos externa leverantörer av namn via taxonväljaren eller genom att använda rutan längst ner på söksidan. Förvaltare kan skapa nya taxa direkt genom att gå till https://www.inaturalist.se/taxa/new eller genom att klicka på "Skapa ett nytt taxon"-knappen i förvaltningsrutan på anslagstavlan.

Taxonformuläret ser ut så här:

De flesta fälten inkluderar en del förklarande text, men här är några extra förklaringar:

Namn
Varje taxonpost har ett namn, men det har också många taxonnamnsposter som inkluderar dess vetenskapliga namn (nuvarande och gamla) och vardagliga namn. Namnfältet för taxonposten ska vara det accepterade vetenskapliga namnet för detta taxon.

Du vill förmodligen inte ändra det vetenskapliga namnet på taxonomifliken

Ändra inte det vetenskapliga namnet på ett taxon om du försöker göra en taxonomisk förändring, t.ex. ersätta ett föråldrat namn med ett nytt. Det korrekta tillvägagångssättet är att använda Taxonändringar. En ändring av namnet på ett taxon under taxonomifliken kommer inte att bevara ändringshistoriken, kommer inte att uppdatera namnet någon annanstans och kommer inte att meddela andra användare om namnändringen.
Rang
Taxonomisk rang, t.ex. art, släkte, familj, etc.
Föräldra-ID
ID för föräldrataxonet. Det är så du placerar ett taxon i vår taxonomiska klassificering. Du kan använda föräldrarnas artväljare för att välja förälder precis som man väljer art med andra artväljare på webbplatsen, men det är IDt som sparas, så om du bara vill klistra in ett ID är det bara att göra det.

Och naturligtvis finns det begränsningar. För det första kan förvaltare inte redigera taxa över ordningsnivån. Förändringar nära trädets rot skapar massor av backend-arbete som påverkar webbplatsens prestanda, så vi slutade tillåta det i juli 2016. Dessutom är dessa delar av trädet ganska stabila, så det finns inget större behov av att ändra dem. Om du tror att en sådan här typ av ändring behövs, kontakta help@inaturalist.org.

Redigera inställningar för ett taxons koordinatsekretess

iNaturalist diffuserade ursprungligen fyndplats för alla taxa med en IUCN-motsvarighet till Nära hotad eller "allvarligare". När dessa arter anses vara mycket lite hotade av exploatering eller skada på grund av allmänhetens kännedom om arternas position, rekommenderas förvaltarna att öppna en flagga för diskussion om ändring av koordinatsekretess-värdet kopplat till naturvårdsstatus från "dold" till "öppen". Om arten bara hotas av utveckling eller klimatförändringar kan det vara bäst att inte dölja dem automatiskt.

Exempel kan vara amerikansk sekvoja (Sequoia sempervirens) som listas som sårbar av IUCN eftersom den hotas av klimatförändringar men mycket liten av risken att samlas in eller på annat sätt utnyttjas av en allmänhet som känner till den exakta platsen för fynd av trädet. Likaså är rödask (Fraxinus pennsylvanica) akut hotad i Nordamerika av den invasiva smaragdpraktbaggen, men inte av skörd eller störning, så att dölja fyndplatserna ger inget skydd mot dess största hot och kan tvärtom begränsa möjligheten att hitta och skydda resistenta individer.

Uppenbarligen är detta en gråzon, så om du känner att du vill göra fynd av en hotad art synliga, vara beredda att förklara varför du gör detta och lämna en redogörelse för resonemanget och diskussionen i en taxonflagga. Varför kommer arten sannolikt inte att utnyttjas av allmänheten?, varför är det värdefullt att ha den exakta platsen tillgänglig för allmänheten?, etc.

I Kanada

I Kanada, där iNaturalist har en medlem i iNaturalist-nätverket som sköter iNaturalist.ca, NatureServe Canadas Conservations Data Centers (CDC), upprättar och bibehåller bevarandestatus för varje provins och territorium (utom Quebec) tillsammans med automatiskt tillämpad "taxons koordinatsekretess".

Om någon förvaltare vill göra en ändring av ett taxons koordinatsekretess för någon nationell, provinsiell eller territoriell enhet i Kanada, exklusive Quebec, kolla först detta kalkylblad med ändringar som föreslagits sedan april 2019 för att se om någon annan redan har begärt ändringen. Om inte, kan du lägga in begäran i kalkylarket. Vänligen skicka sedan ett e-postmeddelande till Allison Siemens-Worsley (aworsley@natureserve.ca) NatureServe Canada’s National Data Support Biologist så hon får reda på de föreslagna ändringarna och motiveringen. Allison kommer att vidarebefordra din begäran till lämplig provinsiell/territoriell CDC för granskning/svar. Diskussioner mellan CDC och förvaltare bör leda till ett avtal som är gynnsamt för båda parter samt bevarande av biologisk mångfald. Förvaltare måste i slutändan följa rekommendationen från CDC. Andra aspekter av bevarandestatus förutom taxons koordinatsekretess kan fritt läggas till eller uppdateras av förvaltare, till exempel NatureServe-status, URL:er eller beskrivningar.

Sammantaget, bör processen vara:

  1. Kolla kalkylarket.
  2. Flagga taxon för förvaltning.
  3. Gör de begärda ändringarna i kalkylarket.
  4. Mejla Allison, som sedan mejlar CDC(s) och förfrågaren.
  5. CDC:er överlägger med förfrågaren om taxonflaggan när så är möjligt så det finns en offentlig diskussion. Undantag från den offentliga diskussionen bör göras när själva diskussionen kräver att känsliga fyndplatser nämns.
  6. CDC (eller förvaltaremed stöd från CDC) gör ändringar i taxons koordinatsekretess och löser flaggan alternativt löser flaggan utan att ändra taxons koordinatsekretess om ingen ändring stöds.
  7. Allison för in resultatet i kalkylarket.

Om förvaltaren inte får något svar från CDC inom tio arbetsdagar efter att ha kontaktat Allison, kan förvaltaren gå vidare med ändringen av taxons koordinatsekretess och sedan bekräfta detaljerna av sin uppdatering via e-post till Allison Siemens-Worsley .

Lägga till / redigera namn

Varje taxon har ett namn (det vetenskapliga namnet) samt flera Taxonnamn-poster. Taxonnamn-poster används för att lagra alla namn associerade med ett taxon, såvaäl aktuella och föråldrade vetenskapliga namn som vardagliga språknamn på flera språk. Varje namn måste vara unikt för ett givet taxon och lexikon.

På taxonsidan, taxonomifliken, ser du en lista med alla namn längst ner på sidan. Alla iNat-användare kan lägga till vardagliga namn med hjälp av länken "Lägg till ett namn" i den nedre högra delen, men endast förvaltare kan redigera vetenskapliga namn eller ta bort namn som har lagts till av andra.

Standardnamn

Språk- och platsinställningarna i dina kontoinställningar kommer att påverka hur vardagliga namn visas på webbplatsen. Vi stöder ett vardagligat standardnamn globalt, som kan ändras på sidan "Hantera namn" (taxonsida, taxonomiflik) genom att dra ett namn till toppen av listan. Du kan också ange standardnamn för specifika platser genom att redigera namnet och tilldela det till en plats, men gör det bara när olika platser har motstridiga namn. Var försiktig när du ändrar standardnamnet. Inse att du kanske byter ut ett namn som används av många andra användare.

Stor och liten bokstav

Svenska vardagliga namn bör alltid anges med liten begynnelsebokstav (t.ex. större hackspett) utom för egennamn, som bör börja med en stor bokstav var de än förekommer (t.ex. Bechsteins fladdermus).

OBS! Av stilskäl visar iNaturalist ofta vardagliga namn automatiskt med stor begynnelsebokstav. Vardagliga namn bör emellertid aldrig anges så (t.ex. ska det anges som "klumpigt dödsbud" inte "Klumpigt dödsbud").

Bara namnet, tack!

Lägg inte till information till ett namn utöver själva namnet, t.ex. "hästhovar (det här släktet är monotypiskt, enkelt att bestämma till art!)." Vi använder namn på många ställen av många olika anledningar och att lägga till ytterligare information gör dem bara mer förvirrande för användarna och mer besvärliga införliva i gränssnittet (t.ex. kan de göra det omöjligt att visa ett vardagligt namn och ett vetenskapligt namn samtidigt). Om det finns ett reellt problem med felanvändning av ett namn, föredrar vi att hantera det i kod och inte i själva namnet.

Bra och dåliga vardagliga namn

Namn bör i allmänhet vara så specifika som möjligt och vardagliga namn är inget undantag. De flesta av oss håller med om att "däggdjur" inte skulle vara ett bra vardagligt namn för arten Homo sapiens, så lägg inte till namn som "snigel" för någon obskyr gastropod som inte har något vardagligt namn bara för att du tror att det kommer att göra det lättare för nybörjare att hitta. Om något, kommer det att göra det svårare att hitta, eftersom det finns tusen och åter tusen "sniglar". Försök istället att lägga till namn på den taxonomiska nivå där de beskriver alla medlemmar av det taxonet och endast medlemmar av det taxonet. Om en art inte har något vardagligt namn som används, hitta inte bara på ett.

Lägg inte till vardagliga namn för taxa under art som är identiska med det vardagliganamnet på föräldern, t.ex. om arten är Cola coka och den har underarterna Cola coca subsp. classic och Cola coca subsp. zero, lägg inte till det vardagliga namnet "cola" för underarterna. Det kommer bara att förvirra personer som försöker lägga till en bestämning av arten Cola coca och göra det svårare för personer som faktiskt vill välja en underart. Försök istället att välja unika vardagliga namn som "Cola Classic" och "Cola Zero."

Detta gäller även regionala vardagliga namn (dvs. vardagliga namn associerade med platser). Om den enda typen av cola som finns i Irland är Cole Zero, lägg inte till det vardagliga namnet "Cola" till Cola cola subsp. zero och koppla det till Irland. Det namnet är fortfarande synligt för alla som tittar på engelska namn, så någon i Sydafrika som letar efter "cola" och hoppas hitta arten Cola coca kommer att se Cola coca subsp. zero även om det inte är vad de vill ha. Människor i Irland kommer fortfarande att välja rätt art när de söker efter "cola". Personer i Irland som vill bestämma det till underart kan helt enkelt lära sig att använda rätt underartsnamn (eller ännu bättre det vetenskapliga namnet)

Observera att det finns några ovanliga situationer där dubbla vardagliga namn är ok, t.ex. i situationer där en art eller underart faktiskt har ett synonymt vardaligt namn någon annanstans.

För taxa på högre nivå kan det vara svårt att hitta ett vardagligt namn som omfattar alla barn. I dessa fall använder vi med något i stil med "hägrar och dess släktingar" eller "ljungfamiljen."

Om du hittar namn som inte uppfyller dessa kriterier, t.ex. 10 taxa med namnet "snigel", ta helt enkelt bort dem.

Ändra iNats taxonomi (Taxonändringar)

Vad taxonändringar är

Taxonändringar representerar ändringar av vår taxonomiska klassificering där existerande "ingångstaxa" ersätts av nya "uttaxa". Det finns några olika sorter:

Taxonbyte (En-till-en)
Byt ut ett taxon mot ett annat. Använd detta för enkla namnändringar där det nya namnet används för exakt samma grupp av organismer som det gamla namnet, t.ex. tilldelning till ett nytt släkte, fixa ett stavningsproblem etc.
Taxonhopslagning (Många-till-en)
Slår ihop flera "ingångstaxa" till ett enda "uttaxon, t.ex. när flera namn klumpas ihop under ett enda namn. Smidigt när man vill lägga till många synonymer på en gång. Du kan också använda byten för detta, men hopslagningar hjälper till att befästa beskrivningen och källorna.
Taxonuppdelning (En-till-många)
Delar upp ettenda "ingångstaxon" i flera "uttaxa," t.ex. när en art har reviderats och funnits bestå av flera olika, namngivna arter.
Taxoninaktivering
Inaktiverar ett taxon. Du kan också helt enkelt redigera taxonet och markera det som inte aktivt, men genom att göra en Taxoninaktivering kan du förklara och citera din källor. Med det sagt, att bara inaktivera ett taxon, vare sig med en inativering eller genom direktredigering är nästan aldrig lämpligt. Du kan nästan alltid mappa ett namn mot något annat namn. Inaktiveringar ska inte användas för att bli av med namn som du av någon anledning inte gillar.
Taxonförberedelse
Förbereder ett nytt, inaktivt taxon för aktivering. Ibland gör vi (iNat-teamet) svepande halvautomatiserade förändringar baserade på en taxonomisk auktoritet och förberedelser gör det möjligt för oss att släppa en massa nya namn på en gång. Återigen, som inaktiveringar, är de nästan aldrig absolut nödvändiga.

Skapa taxonändringar

Du bör skapa en Taxonändring när du vill ändra befintlig taxonomi, t.ex. byta namn på ett taxon eller markera det som en föråldrad synonym till ett annat taxon (Taxonbyten). Du kan göra detta genom att klicka på Knappen "Nytt taxonbyte" längst upp till höger på https://www.inaturalist.se/taxon_changes, eller gå direkt till https://www.inaturalist.se/taxon_changes/new.

Kolla innan du ändrar

Innan du skapar en ny Taxonändring, kolla om någon redan har gjort det genom att klicka på "Taxonomiska ändringar" under "Extra" längst ned till vänster på taxonsidan.

Taxonboxarna med ett resp. flera taxa är lite förvirrande. Varje förändring har in- och utgående taxa, så om du ersätter Hyla regilla med Pseudacris regilla, skulle Hyla regilla vara ingångstaxon och Pseudacris regilla vara resultatet. För Taxonuppdelningar finns det ett ingångs- och flera uttaxa, så ingången går i "Ett taxon-rutan" till vänster och uttaxa går till "Flera taxa" till höger. För Taxonhopslagningar är det tvärtom: flera ingångstaxa, ett uttaxon, så uttaxa går till vänster och ingångstaxa till höger.

iNaturalist-taxa representerar taxonomiska koncept, vilket betyder att taxa kan representera olika saker även om de har samma namn. Så de ska ha distinkta taxon-ID och distinkta taxonsidor. Till exempel delar denna taxonomiska ändring upp Rhipidura fuliginosa i Rhipidura albiscapa och Rhipidura fuliginosa, men det äldre, vidare begreppet Rhipidura fuliginosa har ett annan taxon-ID (8161) än det nyare, striktare konceptet med samma namn (244276). Så när du gör en taxonomisk uppdelning eller hopslagning, se till att du först gör ett nytt taxon om så behövs. Om det nya taxonet bär samma namn som ett befintligt taxon, måste du markera det befintliga som "inaktivt" innan systemet låter dig skapa det nya.

När du sparar en Taxonändring är det i "obekräftat" eller "utkast"-läge. Du kan granska vilka fynd som påverkas av din ändring på sidan för taxonändringar (t.ex. https://www.inaturalist.se/taxon_changes/31) och uppdatera ditt eget innehåll på "bekräfta på användare-sidan" (t.ex. https://www.inaturalist.se/taxon_changes/31/commit_for_user). Om du är osäker på din förändring kan du be om feedback genom kommentarer på taxonändringen eller en flagga.

Observera att taxonändringar representerar förändringar inom iNaturalists taxonomi. Även om detta ungefär bör spegla riktningen för förändringar som antyds av de auktoriteter vi följer, är det inte nödvändigt. Till exempel om auktoritet A säger att Vulpes vulpes är accepterat, men det finns en ny artikel som säger att vi borde kalla arten Supervulpes vulpes och Supervulpes vulpes på något sätt lades till i vår taxonomi, skulle det vara ok att byta från Supervulpes vulpes till Vulpes vulpes, eftersom auktoritet A säger att det är det rekommenderade namnet. Om det är troligt att en taxonändring är kontroversiell är det klokt att starta en diskussion före snarare än efter ändringen.

Bekräfta taxonändringar

När du bekräftar en taxonändring kommer ett antal saker att hända:

  1. Alla ingångstaxa kommer att bli inaktiverade

  2. Alla uttaxa kommer att bli aktiverade

  3. Alla observatörer och bestämmare som har använt dessa ingångstaxa kommer att få en avisering till anslagstavlan om denna ändring

  4. Berörda poster uppdateras (kanske)

    Det är nu det börjar bli knepigt. I teorin, när en förändring bara har ett uttaxon, som med ett byte eller en hopslagning, är det enkelt att uppdatera poster: ersätt användning av ingångstaxon med uttaxon. Men ... vissa människor vill ha full kontroll över sina poster och har valt bort dessa automatiska ändringar. Plus, vi vill inte bara ändra bestämningar rakt av eftersom vi då förlorar vi historiken och vad människor egentligen menade när de lade till en bestämning med ett äldre taxonkoncept. Och värst av allt, uppdelningar har flera uttaxa, så vi kan inte alltid veta vilket nytt taxon som ska tilldelas en given post.

    Så, det här är det som händer:

    • Byten: Bestämningar av ingångstaxon markeras som inaktuella och nya bestämningar av uttaxon läggs till, såvida inte bestämmaren har valt bort detta. Fynd uppdateras på grund av dessa bestämningsändringar. Listade taxa byts ut mot uttaxon. Kopior av bilder, bevarandestatus, utbredning, atlas och namn kopplade till ingångstaxon flyttas till uttaxon. Ingångstaxons barn flyttas till uttaxon, såvida inte ingångs- och uttaxson har samma rang och den rangen är släkt eller lägre. Det senare fallet betyder att barnen behöver nya namn (t.ex. om släktet Foo ersätts med släktet Zoo, måste arten Foo bar bli Zoo bar). I det här fallet, istället för att flytta barnen, skapas nya byten automatiskt för de nya namnen.

    • Hopslagningar: Precis som byten förutom att bevarandestatus, utbredningområde och atlas inte flyttas till uttaxon, eftersom det inte alltid är klart om de fortfarande är relevanta för det nya konceptet.

    • Uppdelningar: Det mesta innehållet blir bara kvar med ingångstaxonet. För bestämningar och listade taxa ignoreras poster från personer som har valt bort det, och för allt annat:

      • När alla uttaxa har en atlas kan vi automatiskt välja rätt utgående taxon för en post med en fyndplats, t.ex. om fynd 1 finns i Belgien och uttaxon A förekommer i Belgien men inte uttaxon B, kan vi helt enkelt lägga till en ny bestämning av uttaxon A till fynd 1. Men ...

      • Där uttaxas atlaser överlappar varandra, eller om det finns tvetydighet på grund av uttaxa utan atlaser, faller vi tillbaka på att lägga till bestämning som närmaste taxon som innehåller alla uttaxa, så om ingångstaxon är Woofer och uttaxa är Canis och Vulpes, kommer alla bestämningar av Woofer att ersättas med bestämning till Canidae, för den familjen inkluderar alla uttaxa och borde pekas mot av alla tidigare bestämningar. Det här är lite märkligt, vi vet, men det gör det lättare för andra att lägga till nya bestämningar och flytta community-bestämningen korrekt.

      Om det inte redan är uppenbart är uppdelningar den besvärligaste typen av ändring. I värsta fall, när några eller alla uttaxa inte har atlaser, kommer fynd av ingångstaxon att bli knutna till ett visst taxon på högre nivå och kommer att behöva mer bestämning för att bli kopplad till ett av de nya uttaxa. Detta kommer förmodligen att vara ganska vanligt, så om du delar upp en taxon, försök att ta ansvar för din ändring, granska berörda fynd och lägg till nya bestämningar där du kan (det borde finnas en banner på taxonändringssidan efter du har bekräftat som länkar till ett verktyg som underlättar detta något).

Många av konsekvenserna av taxonändringar kan backas av webbplatsens personal om du skulle göra ett misstag (som de nya bestämningarn), men inte alla (som listade taxa). Det är därför det är väldigt viktigt att vara försiktig när du bekräftar en taxonändring, särskilt för taxa som många har använt.

Riktlinjer för taxonändringar

Kolla och följ auktoriteterna

Se policyer nedan. Vi försöker följa externa auktoriteter för vissa grupper på vissa platser. Gör inte ändringar som går emot dessa auktoriteter.

Förklara ändringen

Namnändringar är väldigt frustrerande, så om du kan, förklara varför namnet ändrades. Vid uppdelningar, hjälp användarna förstå genom att förklara hur man skiljer på olika uttaxa, så att de vet hur de ska uppdatera sitt innehåll om det nu inte kunde uppdateras automatiskt. Dessa metoder är bra för dokumentation, men de kan också minska frustration och hjälpa oss alla att lära oss mer.

Ange dina källor

Vi skulle helst se att varje ändring kunde spåras tillbaka till någon publikation eller taxonomisk auktoritet. Det perfekta citatet skulle vara artikeln som införde ändringen, tillsammans med en URL till artikeln, men eftersom den ofta är svår eller omöjlig att hitta utan omfattande bibliotekssökningar, är det också okej att hänvisa till en webbplats eller databas. Eftersom det är mycket jobb att lägga till en ny källhänvisning för varje enskild sida är det ofta lättare att ange webbplatsen som källa och sedan i beskrivningen inkludera en specifik URL till den sida på webbplatsen som detaljerar ändringen. Målet är att säkerställa att alla som vill ta reda på varför en viss förändring gjordes kan spåra den till källan. Tänk på att Encyclopedia of Life, Catalogue of Life och Wikipedia (liksom dess systersidor som Wikidata och Wikispecies etc.) inte ingår i vår lista över taxonomiska auktoriteter! Om du måste citera dem, kanske för att en av våra auktoriteter saknar en äldre synonym, vänligen länka direkt till relevant innehåll, t.ex. https://eol.org/pages/330496/names/synonyms.

Samarbeta

Försök att @-omnämna andra så de granskar dina ändringar, letar efter fel och diskuterar lämpligheten med dig. Detta är särskilt viktigt om du byter taxon baserat på en regional auktoritet och det finns fynd av det utanför den regionen. Förvaltare har stora möjligheter att agera självständigt. Ibland är det helt enkelt svårt eller omöjligt att få andra att granska ens arbete, men vi (webbplatsens personal) föredrar en process med mer samarbete när så är möjligt.

Policyer

De flesta av våra klassificeringar kommer från våra externa namnleverantörer, men för vissa grupper försöker vi följa andra taxonomiska auktoriteter. Observera att detta betyder att när vi följer en sekundär taxonomisk auktoritet som denna, följer vi uttryckligen inte taxonomin från den primära litteraturen. Vi har några skäl till detta:

  1. Taxonomi är subjektivt och inte alla forskare håller med varje artikel

    Även om det kan verka som att namngivning och klassificering av organismer är en formell process och alla forskare är överens om vilka namn organismer ska ha, är realiteten mycket brokigare. Även om det finns standarder för när och hur en organism ska namnges, gäller de inte för alla taxa, och det finns i princip inga universella standarder för när två grupper med organismer bör betraktas som separata arter. Biologer har aldrig kunnat komma överens om standarder inom dessa områden, så resultatet är mycket mer besläktad med korrekt språkanvändning än korrekt användning av det periodiska systemet: alla har sin egen åsikt, men de flesta tenderar att följa auktoriteter (antingen individuella eller grupper) som de litar på att ta rimliga beslut om vilka namn som ska användas. Alltså, att använda namn och klassificeringar bara för att någon publicerade en artikel och hävdade att de ska användas (till och med en peer-reviewed artikel) är inte en bra idé, för det bevisar inte att den vetenskapliga communityn stöder den artikelns påståenden.

  2. iNaturalist är inte rätt ställe att tvista om taxonomi

    Eller åtminstone vill vi inte att det ska vara det. Eftersom taxonomi är subjektiv, argumenterar människor om den hela tiden, och eftersom det inte finns någon absolut sanning som man kan tillämpa för att lösa sådana tvister, kan de bli infekterade, ofta till absurditet. Att följa taxonomiska auktoriteter hjälper oss att undvika att ha dessa dispyter på iNat. Vi kan diskutera vilka auktoriteter som ska följas, men genom att följa auktoriteter kan vi undvika tvister om varenda artikel.

  3. Primärkällor är ofta oåtkomliga, medan sekundära källor vanligtvis är öppna

    iNat är till stor del en grupp amatörer, och trots de framsteg som gjorts av Open Access-tidskrifter är merparten av taxonomisk litteratur fortfarande oöverkomligt dyr för de flesta amatörer att komma åt. Genom att undvika den primära litteraturen till förmån för sekundära taxonomiska auktoriteter, varav de flesta är fritt tillgängliga på webben, gör vi det möjligt för alla våra användare att inspektera källorna till taxonomiska förändringar, inte bara användare med privilegierad tillgång till vetenskapliga litteratur.

  4. Att följa etablerade auktoriteter gör det lättare för oss att dela dina data med forskare

    "Vilken taxonomi använder du?" är ofta en av de första frågorna vi får från forskare som är intresserade av att använda våra data, om vi ens har turen att ha den diskussionen. Oftare hittar människor våra data genom aggregerare som GBIF, så om vi använder namn som forskare eller GBIF inte känner till, kommer forskare som söker på GBIF inte att hitta våra data. Att följa auktoriteter styr den taxonomiska förändringstakten hos våra data och ökar sannolikheten att personer som söker igenom det efter namn kommer att hitta vad de letar efter.

Med allt detta sagt, finns det också många situationer där vi inte vill (eller kan) följa auktoriteter. Tyvärr är många taxonomiska auktoriteter ofullständiga och/eller inaktuella, ofta för att de är underfinansierade, underbemannade eller lider av bisarra beslut som beror på ekonomiska eller politiska frågor som inte har något att göra med taxonomi. Faktum är att vår egen policy att följa auktoriteter har visat sig vara aningen kontroversiellt, särskilt för personer som förvaltar grupper där det antingen inte finns några auktoriteter eller där befintliga auktoriteter lider av några av dessa problem.

Så, som förvaltare, vad ska man göra? I grund och botten försöker vi matcha delar av vår taxonomi mot globala taxonomiska auktoriteter. När det inte är möjligt försöker vi sy ihop regionala taxonomiska auktoriteter (rekommenderas inte på grund av oundvikliga regionala taxonomiska konflikter som denna). Och för allt annat citerar vi den primära litteraturen eller använder de namn och klassificeringar som vi importerar från namnleverantörer som Catalogue of Life och uBio. Här är de auktoriteter vi försöker följa:

Lista över externa taxonomiska auktoriteter

Däggdjur (Mammalia)
Mammal taxonomy is currently frameworked to the 2019 ASM Mammal Diversity Database, which is no longer available online. Explicit deviations are outlined here. This authority applies to all mammal taxa between class and species. (Mammal subspecies are not covered by a framework.) Follow the iNaturalist Mammal Working Group to track announcements or contribute to discussions. @bobby23 and @jwidness are taxon curators for this group.
Fåglar (Aves)
The Clements Checklist of Birds of the World as a global reference with explicit deviations outlined here. This authority applies to all bird taxa between class and subspecies. Follow the iNaturalist Bird Working Group to track announcements or contribute to discussions. @loarie is a taxon curator for this group.
Reptiler (Reptilia)
The Reptile Database as a global reference with explicit deviations outlined here. This authority applies to all reptile taxa between class and subspecies. Follow the iNaturalist Reptile Working Group to track announcements or contribute to discussions. @loarie is a taxon curator for this group.
Groddjur (Amphibia)
AMNH Amphibian Species of the World (ASW) as a global reference with explicit deviations outlined here. This authority applies to all amphibian taxa between class and subspecies. Follow the iNaturalist Amphibian Working Group to track announcements or contribute to discussions. @loarie is a taxon curator for this group.
Fiskar (Actinopterygii / Cephalaspidomorphi / Elasmobranchii / Holocephali / Myxini / Sarcopterygii)
FishBase as a global reference with explicit deviations for each class viewed on their respective taxon pages. This authority applies to all "fish" taxa between class and subspecies. Follow the iNaturalist Fish Working Group to track announcements or contribute to discussions. @maractwin is a taxon curator for this group.
Diverse marina evertebrater

The World Register of Marine Species (WoRMS) serves as an umbrella reference for all animal ranks above class and is applicable to many phyla that mostly consist of marine species. A more elaborate description of WoRMS’s relationship to iNat’s taxonomy is available here. WoRMS technically counts as a "regional" authority since it only includes marine species. It also includes species covered elsewhere (e.g. cetaceans and sea turtles which are covered by the respective mammal and reptile authorities described above). However, for clades that are strictly marine it serves as a global reference. Additionally, WoRMS does include some terrestrial species for some non-strictly marine clades. This is made clearer in the "Global Species Database" section of the subregisters page. For example, see the section Mollusks below. Outside of mollusks, the only frameworked group that is completely inline with WoRMS is Ocypodidae (ghost and fiddler crabs). @msr is a taxon curator for this group.

Blötdjur (Mollusca)
MolluscaBase as a global reference with explicit deviations described here. This authority applies to all mollusk taxonomic ranks beneath phylum, but the framework based on MolluscaBase currently applies to all taxa between class and family for most mollusk classes. @bobby23 and @jonathan142 are taxon curators for this group.

The only exception is Cephalopoda (cephalopods), which is completely curated all the way down to subspecies and has explicit discrepancies described here. Follow the iNaturalist Cephalopod Working Group to track announcements or contribute to discussions. @bobby23 is a taxon curator for this group.
Spindlar (Araneae)
The World Spider Catalog (WSC) as a global reference with explicit discrepancies outlined here. This authority applies to all spider taxa between class and subspecies. Follow the iNaturalist Spider Working Group to track announcements or contribute to discussions. @cmcheatle is a taxon curator for this group.
Mångfotingar (Myriapoda)
ChiloBase and MilliBase as global references.
Insekter (Insecta)

Unfortunately there are hardly any world authorities on any insect order, let alone all insects. When global authorities are missing, we refer to regional authorities such as BugGuide for North American insects or A Catalogue of the Butterflies of the United States and Canada or Illustrated Lists of American Butterflies (North and South America). The handful of authorities we follow are listed below. If you know of any others please feel free to bring them up on the forum.

Myror (Formicidae): AntWeb

Trollsländor (Odonata): The World Odonata List (WOL). Follow the iNaturalist Odonata Working Group here. @jimjohnson is a taxon curator for this group.

Hopprätvingar (Orthoptera): Orthoptera Species File Online

Bönsyrsor (Mantodea): Mantodea Species File Online. Follow the iNaturalist Mantis Working Group here. @mantodea is a taxon curator for this group.

Vandrande pinnar (Phasmida): Phasmida Species File Online. Follow the iNaturalist Stick and Leaf Insect Working Group here. @loarie is a taxon curator for this group.

Växter (Plantae)

The taxon framework that covers the accepted plant phyla is based on the Catalogue of Life 2018 Annual Checklist. The other authorities we follow are:

Kärlväxter, utom ormbunkar (Tracheophyta): Kew’s Plants of the World Online (POWO) with deviations described here. @bouteloua is a taxon curator for this group.

Ormbunkar (Polypodiopsida): PPG I with deviations described here.

Mossor (Bryophyta): Flora of North America for North American taxa.

Svampar och lavar (Fungi)

Sadly, this is another group where there really is no global consensus, and names are changing rapidly, so for fungi we should try to follow the peer-reviewed primary literature. Index Fungorum is a decent source of names, and Species Fungorum has some information on what names should be current, but neither are up-to-date enough to satisfy most mycologists. Please be wary of Index Fungorum ePublications, though, which do not require any form of peer review or supporting evidence for name publication. Same goes for Mushroom Observer, which is a fantastic site but supports a number of unpublished and provisional names.

For North American lichens, we follow Esslinger's North American Lichen Checklist. Esslinger's list seems to have the respect of North American lichenologists, and it gets updated yearly.

Alger

Algae refers to a polyphyletic grouping of primarily photosynthetic single and multicellular organisms, encompassing certain members of Plantae, Protozoa, Chromista, and Bacteria. AlgaeBase is the authority for these taxa.

Virus (Viruses)

Currently the best source for Virus taxonomy is ICTV.

Fullständiga taxa

För grupper där alla taxa från en global extern referens redan har lagts till består ofta det mesta av förvaltningsarbetet som behöver göras i att rätta fel (t.ex. synonymer som automatiskt lagts till från externa namnleverantörer eller av förvaltare som inte var bekanta med de taxonomiska referenser som används). I sådana fall kan iNaturalist låsa grupperna såsom varandes "fullständiga", vilket innebär att det bara kan redigeras av utsedda "taxonförvaltare" för den gruppen.

Nuvarande fullständiga grupper listas här. Om du vill föreslå en ny fullständig grupp behöver den följande:

  1. Alla nu befintliga arter i gruppen som ska läggas till iNaturalist
  2. En global extern referens och eventuella avvikelser från den referensen uttryckligen redovisade (t.ex. som gjorts här).
  3. En eller flera taxonförvaltare som vill/kan ta sig an alla gruppens pågående förvaltningsärende, som att hålla iNat synkroniserat med den externa referensen, lösa flaggor och tvister och vid behov göra uttryckliga avsteg för kontroversiella eller problematiska förändringar.
  4. Ett arbetsgruppsprojekt administrerat av taxonförvaltarna för att fungera som ett nav för förvaltningsfrågor som är relevant för gruppen.

Hybrider

Med tanke på deras otydlig morfologiska avgränsning och taxonomiska osäkerhet, bör användning av hybridtaxonkoncept undvikas när det är möjligt. Oftast räcker det med bestämning till taxon på en högre nivå. I de sällsynta fall där vissa extern auktoriteter faktiskt stöder en namngiven hybrid, kommer vi att acceptera det, men följ dessa riktlinjer.

Hybrider mellan arter bör ha vetenskapliga namn (namnet kopplat till taxonet) enligt mönstret GENUS SPECIES1 × SPECIES2, t.ex. Dryobates nuttallii × scalaris för en hybrid mellan Dryobates nuttallii och Dryobates scalaris. Rangen för sådana hybrider bör sättas till "hybrid". Observera att multiplikationstecknet skrivs "×" och inte som den romerska bokstaven "x."

Hybrider mellan arter i olika släkten får vanligtvis ett släktesnamn som är en blandning av de två beståndsdelarna samt ett nytt artepitet, så namnet på ett hybridsläkte bör följa mönstret "× NYTT_SLÄKTE, "t.ex. × Chitalpa, och borde erhålla rangen "släkteshybrid." Hybridarten bör följa reglerna ovan, t.ex. × Chitalpa tashkentensis, och dess förälder skulle vara släkteshybriden, t.ex. × Chitalpa.

Hybrider bör endast göras mellan taxa av samma rang. Hybrider som Canis lupus × canis lupus ssp. familiaris är inte meningsfulla. Det är som att säga att du skapade en ny typ av fordon genom att kombinera egenskaper hos en Honda Civic och en bil.

Utdöda taxa

iNaturalist handlar om att observera levande saker så att upprätthålla utdöda grenar i taxonomin är inte en prioritet hos förvaltarna. Utdöda grupper tolereras dock förutsatt att:

1. De passar in i den taxonomiska ryggraden - t.ex. tillhör vandringsduvan det utdöda släktet Ectopistes som behändigt hör hemma i den kvarvarande familjen Columbidae. Men att tillgodose de utdöda "däggdjursliknande reptilerna" skulle kräva ändring av ryggraden genom att infoga nya noder mellan de befintliga noderna för subphylumet ryggradsdjur och klassen däggdjur eller bryta upp traditionella (men icke-monofyletiska) basala grupper som används av Catalog of Life och GBIF, såsom reptiler. Vi prioriterar taxonomiska ryggrader som matchar externa referenser framför sådana som rymmer utdöda grupper.

2. De utdöda noderna och alla dess ättlingar markeras som utdöda genom att lägga till utdöd som bevarandestatus. Eftersom det här kräver mycket arbete kan förvaltarna föredra att hellre avlägsna eller inaktivera utdöda grenar snarare än att göra jobbet med att markera hela gruppen som utdöd. Om du känner starkt för att inkludera en utdöd grupp, var beredd att göra allt det här själv.

Ytterligare taxonomiska noder

Det har förekommit en viss förvirring på iNaturalist om när det är lämpligt att lägga till ytterligare taxonomiska noder utöver de välkända linneanska noderna (Rike, Stam, Klass, Ordning, Familj, Släkte, Art) som underfamiljer eller tribusar.

Medan vår allmänna tendens är mot färre noder för enkelhets skull, utvärderar vi allutifrån dess användbarhet: om du tror att en och annan användare på webbplatsen (inklusive du själv) skulle ha nytta av en subtribus i systemet, kanske för att det är den lägsta taxonomiska nivån till vilken en särskild insekt kan bestämmas utifrån en bild, är du välkommen att lägag till den (förutsatt att du förvaltar noden ordentligt enligt beskrivningen nedan). Om du lägger till en subtribus bara för att någon någonstans bestämde sig för att de gillar taxonomiska enheter med färre än 20 arter, lägg inte till den, för då hjälper det inte någon på iNat.

Ordentligt förvaltade grupper på iNaturalist ska ha alla sina barn tillagda under sig. Låt oss använda växtfamiljen Proteaceae och dess ättlingar som exempel. Familjenoden Proteaceae är grön eftersom alla taxa inom denna gren ympas som ättlingar snarare än som systertaxa.

Familjen ProteaceaeSläktena Xylomelum, Aulax, Banksia...Släktet AcidoniaSläktet GarnieriaSläktet PersooniaSläktet PlacospermumSläktet Toronia

För de välbekanta linneanska rangerna är det i allmänhet möjligt att fullständigt förvalta dem (dvs. göra dem gröna) (vi ignorerar enstaka incertae sedis-taxa som vi inte kan placera med säkerhet). Men med många ytterligare taxonomiska ranger kan det vara svårt eller omöjligt att korrekt avgöra vilka som är ättlingar och vilka som är syskon. Antag till exempel att en förvaltare ville lägga till en underfamilj och tribus inom familjen Proteaceae och gjorde följande:

Familjen ProteaceaeSläktena Xylomelum, Aulax, Banksia...Släktet AcidoniaSläktet GarnieriaSläktet PlacospermumUnderfamiljen PersoonioideaeTribusen PersoonieaeSläktet PersooniaSläktet Toronia

I exemplet ovan är noderna för underfamiljen och tribusen nu röda eftersom endast vissa, men inte alla iNaturalistist-taxa inom den gruppen, har lagts till som ättlingar. Släktena i gult borde ingå i tribusen och/eller underfamiljen men var inte förvaltade.

Denna delvisa förvaltningssituation är vanlig på iNaturalist och orsakar problem med trädets integritet. Till exempel, om användare A bestämde ett fynd till "Tribusen Persoonieae" och användare B därefter bestämde det till "Släktet Garnieria", var det sannolikt att användare B: s avsikt stämde överens med användare A samtidigt som han föreslog ett mer exakt bestämning. Men om trädet var strukturerat enligt ovan, skulle användare B:s bestämning behandlas som i konflikt med användare A:s. Om du vill lägga till ytterligare noder till ett träd, se till att du är villig och kan avsätta tid för att se till att alla globala noder, som borde inkluderas med den noden, läggs till som ättlingar. Till exempel, för att göra de röda noderna ovan gröna, bör trädet förvaltas som följer:

Familjen ProteaceaeSläktena Xylomelum, Aulax, Banksia...Underfamiljen PersoonioideaeSläktet PlacospermumTribusen PersoonieaeSläktet AcidoniaSläktet GarnieriaSläktet PersooniaSläktet Toronia

Ofta kan det vara omöjligt att avgöra om alla iNaturalist-taxa globalt är ättlingar eller syskon till en ytterligare nod. Detta blir mer och mer sannolikt ju mer "obskyra" dessa noder är (t.ex. sektion, undersektion, undertribus etc.).

En tumregel är, att det är att föredra att inte inkludera ytterligare noder i iNaturalist framför att inkludera men bara delvis förvalta ytterligare noder, som i mittenträdet ovan. Att tänka på innan du introducerar ytterligare noder: (1) Finns det globala referenser som gör det möjligt för förvaltare att korrekt avgöra om andra taxa är syskon eller ättlingar till noden? (2) Är du villig att ta dig tid att fullt ut förvalta dessa andra taxa? Om du under din förvaltning stöter på delvis förvaltade noder kan det vara att föredra att ta bort dem snarare än att förvalta kring dem om det inte är möjligt eller praktiskt görbart att förvalta dem fullt ut.

Artkomplex

As of January 2019, "complex", a taxonomic rank between genus and species, may be used (more specifically, between subsection and species). Species sometimes intergrade and there are places on the tree of life where adding hard range map boundaries is arbitrary and/or identification to species level is often not possible. Species complex should be used sparingly (only when necessary and helpful) and with the following criteria:

  • Species complex is monophyletic (i.e. sibling groups of species)
  • Complex is recognized in the literature
  • A named subgenus, section, or series does not already exist for the group
  • If a "principal species name" is not established in the literature, use the earliest published species name for the name of the complex. Enter just the name ("Hyla versicolor") and not additional words ("Hyla versicolor species complex" or "Hyla versicolor group"), for consistency and because iNaturalist is an international database; these words do not translate into other languages.
  • Don't use compound names, such as Pantherophis alleghaniensis-spiloides, as there may be numerous species in the group

Examples include:

Curating Taxon Ranges and Atlases

Here's a tutorial on how to curate iNaturalist Taxon Ranges.

The creation and use of iNaturalist Taxon Atlases are described here.

Keeping Track of Taxonomic Concepts (Taxon Frameworks)

Some databases are explicit about the taxonomic concept that their names refer to, and in many cases these are different. For example, in IUCN Pseudacris regilla currently means something different (a frog whose range extends from the Pacific Northwest to Baja) than Pseudacris regilla means in Natureserve (a frog just in the Pacific Northwest). Within iNat, we use Taxon Frameworks to keep track of which iNaturalist taxon is the one different taxonomic authorities are referring to. Any taxon that is covered by a sourced Taxon Framework should have a Taxon Framework Relationship. Only curators can create, edit, or destroy Taxon Framework Relationships. If the Taxon Framework has taxon curators (e.g. birds, reptiles, amphibians, mammals), only these taxon curators can create, edit, or destroy them. As of January 2019, this system is still in the process of being finalized.

Read more about Taxon Frameworks here.

Places

Places on iNaturalist represent physical places on Earth (no support for extraterrestrial places yet). When we started the site we pre-populated our places based on shapefiles from the US Census Bureau, the ESRI world political boundaries, and the California Protected Areas Database. We've run a few scripts since then to populate the database with some more places, but most of the rest come from user searches against the Yahoo GeoPlanet API. The remaining places were all manually created by users, and should show a "Place added" notice at the lower right of the place page showing who added it.

Anyone can add a place on iNat, but the only people who can edit it are the person who made it manually and the site curators. Here are some things to keep in mind when curating places:

  • Don't merge or delete places just because they look like duplicates. Try to figure out who added and is using a place before deciding it should go. Sometimes someone may have created a place that is similar to another but has a slightly different boundary because their project has different requirements.
  • New places don't have checklists by default, because keeping checklists up to date is actually one of the most computationally intensive things we do, so we want to minimize the number of checklists. If you only want to add a place so you can search for observations within it, please don't enable the checklist.
  • Places imported from Yahoo have no boundary defined, so even if they have a checklist, it won't be automatically updated by research grade observations. You can add a boundary by editing the place and using the map tools, or by uploading a KML file. However, if you upload KML, please don't upload really, really complicated polygons. If your places has several thousand nodes, consider simplifying the geometry before uploading.
  • Our map editing interface is fairly primitive. Using ArcGIS or QGIS will be a lot easier. Note that all our place boundary data are stored in unprojected lat/lon coordinates using the WGS84 datum.

Flags

Any iNat user can flag observations, comments, photos, identifications, and other sections of the website. They can also flag taxa that they think need curation. As a curator, you can see the most recent flags in the "Curation" box on your Dashboard or by visiting https://www.inaturalist.org/flags. You can browse taxa curation flags at https://www.inaturalist.org/taxa/curation. Try to deal with these issues if you can, and when you do, mark the flag as resolved so that it no longer shows up in the queue.

We typically leave the following types of flags left unresolved: true spam flags, photos flagged for copyright infringement, duplicate observations, clearly spurious/malicious identifications.

Here's more detailed information about finding and dealing with fabricated observations.

Boilerplate Text for Resolving Flags

Spam and Other Inappropriate Content

We've defined inappropriate content in our FAQ (to the extent that such a definition is possible), and it will inevitably pop up from time to time. On observations, curators can hide comments that are inappropriate according to those guidelines (insults, racist language, etc.). When in doubt, ask for a second opinion from another active moderator. To hide a comment, click the downward-facing arrow on the comment and select “Hide content”. You will then have to enter a reason for hiding the comment. When a comment is hidden:

  • All users will see that a comment has been hidden.
  • Curators and the comment creator will be able to click on the hidden comment to reveal it, and they will be able to see who hid it and why it was hidden.
  • The comment creator cannot edit or delete the comment, but can reach out to iNaturalist staff about unhiding it.
  • Only iNaturalist staff can unhide comments.

Curators don't have the ability to delete other kinds of records, aside from comments on flags. We need a better system for dealing with this, but for now please send contact help@inaturalist.org if you find inappropriate content in observation descriptions, projects, journal posts, etc.

Please keep in mind that pictures of pets, humans, obvious test observations, and drawings that depict the organism observed are appropriate, unless someone repeatedly posts such content. These kinds of observations are educational opportunities, so inform the person that iNat is primarily for sharing observations of wild organisms from nature by leaving a polite comment or private message. If 25% or more of a user's observations are of pets, humans, abiotic phenomena, or other off-topic subjects, or if they persist in this kind of behavior despite being warned, that constitutes abuse and you should contact the site staff at help@inaturalist.org, who will give the user 24 hours to remove the off- topic content, after which they will simply remove it for them. All that being said, a few off-topic observations here and there are ok.

An additional note regarding drawings: drawings are ok because, like photos, they can show visual evidence of the individual organism observed. If you don't think the drawing was of the observed organism (e.g. it's just a drawing of the species, not of an individual), talk to the observer and ask them to clarify what their drawing depicts. If they admit the drawing is not of an individual organism they observed, please contact help@inaturalist.org and the staff will ask the user to remove the photo, and remove it for them if they don't comply. If you cannot identify the organism from the drawing, treat it like a blurry photo and vote that the community cannot improve the ID.

Trolls

A troll is someone who hides behind the anonymity of the internet to purposely provoke a negative emotional response from other users, often by resorting to insults, jokes, spurious arguments, and other forms of norm-breaking behavior. On iNaturalist one example of the latter would be adding a number of intentionally incorrect identifications.

As Webroot says, "While you can’t control whether you will become a troll’s target, you can decide if you will make yourself a troll’s victim." With that in mind, here are guidelines for responding to trolls on iNaturalist:

Don’t bite — "troll" comes from the verb "trolling," a fishing activity where one drags a baited lure from a moving boat, hoping to get a bite. No matter how provocative, don’t respond in an emotional way - if you choose to respond at all. An emotional retort is exactly what the troll wants and you will only encourage their behavior. While some recommend responding with humor, this can be tricky unless it’s done just about perfectly, so we would advise against it.

Encourage others to do the same — if someone has already responded in an emotional way, send them a private message asking them not post any more replies, and explain your reasoning.

Engage the community — if the troll is making joke IDs on multiple observations, message a few other experienced users to, without comment, add correct IDs.

Think twice about suspending the troll — Suspension can often backfire because it’s easy for a determined troll to keep making new accounts, and they will use the suspension(s) as motivation.

Report trolling to help@inaturalist.org — iNaturalist staff can look into the situation and engage the troll, as well as possibly delete obscene/inappropriate content.

Note that one-off jokes from students should not be considered "trolling" unless the behavior is widespread and antagonistic to other iNat users. In most cases these students are playing pranks on their friends and happen to be doing so on a public platform. Not appropriate behavior for iNaturalist, but it's not trolling.

Frequently Used Comments on Observations

These are comments often posted on observations by site curators and other users as we try to help people learn how to use iNaturalist: https://www.inaturalist.org/pages/responses. Copy and paste responses from that page to save effort writing the same thing again and again.

Language Fluent Curators

Most of the time, flags or general help can be handled effectively in English. However, at times, language may be a barrier. If needed, below is a list of curators (or other active users) fluent in languages other than English, whom you can enlist for support:

Editing This Wiki

Curators can edit wiki pages like this one and the other help pages by clicking the "Edit" link at the bottom right of the page. You can create new pages by visiting the URL you want (e.g. https://www.inaturalist.org/pages/somepage) or by clicking to it from an existing page using the internal link syntax (e.g. somepage) and clicking the link.

Wiki pages support full HTML as well as Markdown formatting. The Formatting box on the edit form will show you what's available.

Revised on 19 maj 2021 18.44 by cynips cynips