Hjälp till med artbestämning

Grundtanken med iNaturalist är att sammanföra naturintresserade som kan hjälpa varandra att artbestämma fynd. Denna sida förklarar hur man gör när man bestämmer varandras fynd.

Den gyllene regeln för artbestämning: gör inte artbestämningen genom att gissa, var säker på vilken art du rapporterar. Om du är osäker, välj istället den taxonomiska nivå som du är säker på, t.ex. "fjärilar", "fräkenväxter" eller "mårddjur". Låt sedan communityn hjälpa dig med artbestämningen.

Att göra artbestämningar

Välj Artbestämning i toppmenyn för att se bilder av de senaste fynden som behöver granskas.

Om du har valt Sweden som Standard sökplats i dina kontoinställningar (under Konto), ser du svenska fynd här. Om du vill kan du ytterligare begränsa sökningen till en viss plats, till exempel ett landskap. Du kan också filtrera på en mängd olika egenskaper, t.ex. artgrupp eller datum.


Klicka på en bild för att få mer detaljerad information om fyndet:



Du kan ange din egen bestämning i Lägg till bestämning som du hittar i nederkanten. Artbestämningen bör vara på den lägsta taxonomiska nivå som känner dig säker på, t.ex. art, släkte eller familj.

Dessutom kan du bifoga en kommentar till din artbestämning, där du till exempel kan ange varför du har valt den bestämningen du gjort. I kommentarfältet kan du hänvisa till andra användare genom att skriva @användarnamn så blir de aviserade om din kommentar (om de inte har blockerat aviseringar).

Om du håller med en annan determinatör kan du klicka på knappen Håller med. Observera att även då måste du kunna känna igen fyndet - detta bör inte användas för att till exempel indikera att du litar på någon annans bestämning. När du har loggat in klickar du på knappen Spara. Du kan sedan gå till nästa fynd med höger piltangent.

Mer information från flikarna

Flikarna överst ger bestämningshjälp och mer information om fyndet. På fliken Förslag ser du bilder på de vanligaste arterna i samma artgrupp i samma område. Du kan välja på vilken taxonomisk och geografisk nivå du vill se fynden.



På fliken Anteckningar kan du lägga till mer detaljerad information om fyndet. Du kan till exempel ange djurets kön eller livsstadium. Om någon annan redan har lagt till sådan information kan du välja att hålla med eller inte.



På fliken Datakvalitet kan du hjälpa till att bedöma vilken kvalitet fyndet har genom att rösta med tummen upp/ner för olika fyndegenskaper som t.ex. datum, fyndplatsens rimlighet och om organismen är vild eller inte. I fallet på bilden uppnår fyndet inte "forskningsklass". Om fyndet inte kan fastställas mer detaljerat (även om du är expert på området), klicka på kryssrutan "Nej, den är så bra som den kan vara". I det här fallet tas fyndet bort från listan för bestämning.



Fler tips

Med filter kan du begränsa fynd som visas. Du kan till exempel bestämma fynd från förra sommaren (som ännu inte har bestämts) eller fynd från en viss användare (till exempel en vän). Genom att klicka på knappen Markera alla som granskade tas alla synliga resultat bort från din bestämningslista. Detta gör att du enkelt kan ta bort fynd som du inte kan bestämma visuellt. Detta påverkar bara dig, andra användare kommer fortfarande att se resultaten. Men om du vill ha de verifierade resultaten tillbaka, markera rutan bredvid "Granskad" bredvid filtervägarna. Om du stöter på olämpligt innehåll, överväg om det mest lämpliga sättet är att bara uppmärksamma användaren på saken. Det är värt att göra, till exempel om en nybörjare har sparat en bild av sig själv eller en bil. Om fyndet till exempel är skräppost eller en bild tagen från en bok, gå till fliken Datakvalitet och klicka på länken *Flagga som olämplig*. I det här fallet utvärderar webbplatsens förvaltare situationen och tar bort det olämpliga innehållet. Icke-vilda fynd kan snabbt flaggas i kryssrutan *I fångenskap/Odlad* under bilden.

-------------

PS. PS. Om du känner igen arten från miniatyren och godkänner fyndet kan du klicka på Håller med-knappen direkt. I det här fallet sparas din bestämning omedelbart. Vi rekommenderar dock att du alltid klickar på bilden för att få upp en större bild och alla detaljer för fyndet för att vara helt säker och för att vara med och rösta i fliken Datakvalitet.