Projekt

Även om projekt kan vara användbara och underlätta är det inte nödvändigt att skapa eller bidra till ett projekt för att ha kul med iNaturalist. Att lägga till och bestämma fynd är den absolut viktigaste delen av iNaturalist. Om du är ny på iNaturalist bör det komma i andra eller tredje hand att skapa ett projekt.

Innan du bestämmer dig för att skapa ett projekt rekommenderar vi att du tillbringar flera veckor eller månader med att använda iNaturalist och vara en aktiv medlem i communityn genom att regelbundet lägga till bestämningar, kommentarer och fynd – det är grunden i iNaturalist. Du bör vara bekant med iNaturalist innan du skapar ett projekt. Här är det du behöver veta om du funderar på att skapa ett löpande projekt eller om du redan har ett.

Borde jag starta ett projekt?

Om ditt syfte med att starta ett projekt är att helt enkelt hålla reda på alla fynd som registrerats i ett visst geografiskt område, kan det vara så att filtren på Fyndsidan är tillräckliga för dina behov. Om du till exempel bara vill hålla reda på alla växter i Florida kan du helt enkelt använda fyndsidan filtrerat på taxon: Plantae och fyndplats: Florida. Det finns många befintliga fyndplatser med definierade gränser i iNaturalist. Om du behöver lägga till en ny fyndplats (t.ex. en lokal park) måste du först ha minst 50 verifierbara observationer.

Om du vill skapa en publik exponering för en sådan sökning kan ett samlingsprojekt användas för dessa fall, men det är inte nödvändigt att skapa ett. Att skapa och underhålla ett framgångsrikt projekt kräver konsekvent engagemang och kommunikation – se till att du kan avsätta den tid och energi som krävs för ett projekt.

Anledningar för att skapa ett projekt inkluderar:

  • Att köra en bioblitz: En bioblitz är ett försök att registrera så många arter som möjligt inom en bestämd yta och tidsperiod. Använd ett samlingsprojekt för att spåra fynd för en bioblitz.

  • Att följa och visa en uppsättning fynd Om du vill ha en central sida som visar alla fynd gjorda på en plats eller alla fynd gjorda av en grupp (till exempel en klass eller en grupp vänner på en resa), eller kanske alla fjärilar i ditt land, då skulle ett samlingsprojekt passa bra. Varje fynd som uppfyller projektets krav visas på projektsidan.

  • Att kommunicera med projektdeltagare: Om du aktivt vill rekrytera deltagare och kommunicera uppdateringar till dem under varumärket/logotypen för en eller flera organisationer är ett projekt lämpligt. Nästan alla projekt som lyckas på iNaturalist beror på projektledarens hängivna ansträngningar att odla en känsla av gemenskap inom iNaturalist och ofta också personligen! Detta sker genom att man lägger till bestämningar, kommentarer och dagboksinlägg inom projektet och genom att i allmänhet vara engagerad i communityn för att uppmuntra till mer aktivitet inom ditt intresseområde. Om du skapar ett projekt men inte själv är aktiv på iNaturalist får ditt projekt förmodligen inte mycket uppmärksamhet. Överväg att rekrytera ytterligare administratörer, chefer eller förvaltare till ditt projekt för att hjälpa till med bestämning och en känsla av gemenskap. Bra exempel på sådan gemenskap och effektiva iNaturalist-projekt inkluderar Vermont Atlas of Life, Herps of Texas, Elmer Oliver Nature Park (Texas).

  • Att se privata koordinater: Filtrering på Utforska-sidan visar för närvarande inga fynd med privata eller dolda koordinater. Du kan skapa ett traditionellt projekt eller ett samlingsprojekt, och beroende på användanass val när de går med i projektet kan det bli möjligt för projektadministratörer, -ledare och -förvaltare att se de verkliga koordinaterna för dolda och privata fyndplatser. Detta kräver mer ansträngning för att be användarna att gå med i projektet och kanske ändra sina integritetsinställningar, samt att kontrollera fyndplatsernas noggrannhet.

  • Att samla in ytterligare data: Du kanske vill samla in data som vanligtvis inte dokumenteras i iNaturalist-fynd genom att använda ytterligare "Fyndfält". Till exempel det ungefärliga området i kvadratmeter för omfattningen av en invasiv växt eller temperaturen och den relativa luftfuktigheten vid en studie av spelande grodor. Obligatoriska fyndfält kan vara en irritation för vissa användare. Var noga med att undvika fyndfält som är liknande de data iNaturalist redan registrerar, till exempel tid eller plats. För närvarande kan endast traditionella projekt kräva fyndfält.

  • Så här förvaltar du observationer som inte kan hittas genom Fynd-sidans filter: Försök att inte begränsa dig till endast projekt utifrån fyndplats/taxon. Till exempel gör Amazing Aberrants-projektet mycket bra genom att sammanföra en massa observationer som annars inte skulle kan hittas via sökfilter.

Vad man INTE ska göra

  • Skapa inte ett projekt och förvänta dig att något ska hända av sig självt. Du måste göra några fynd själv, lägga till några bestämningaroch lära känna communityn. "Om du bygger det kommer de att dyka upp"-mentaliteten fungerar inte. Att göra projektet på iNaturalist är den enkla delen. Att få människor att bidra innebär mycket mer arbete och du måste planera för det! Se idéer till projektkommunikation nedan.

  • Försök inte utveckla en ny portal eller app som skickar data till iNaturalist om du inte har en enorm budget. Det är inte något som är billigt att göra. @carrieseltzer berättar gärna om sin erfarenhet av att göra det med Great Nature Project för att försöka styra dig bort från den vägen.

Projekttyper

Från och med juni 2018 erbjuder iNaturalist tre typer av projekt: Samlingsprojekt, Paraplyprojekt och Traditionellt projekt. Här är en beskrivning av varje typ och den användning som de passar bäst för:

Samlingsprojekt:

Ett samlingsprojekt är i princip ett sparat Fyndsök som ser snygg ut och erbjuder användbara kommunikationsfunktioner, till exempel en banner och en ikon, en URL som skaparen bestämmer och en dagbok som kan användas för att kommunicera med dem som följer projektet.

När du skapar ett samlingsprojekt väljer du en uppsättning krav för projektet, till exempel taxa, fyndplats(er), användare, datum och kvalitetsklass. Varje gång projektets sida laddas, gör iNaturalist en snabb sökning och visar alla fynd som matchar projektets krav. Det är ett enkelt sätt att visa en uppsättning fynd, till exempel för ett klassprojekt, en park eller en bioblitz utan att deltagarna behöver ta det extra steget att manuellt lägga till sina observationer till ett projekt.

Om jag till exempel ville göra ett projekt som visade alla fågelobservationer i Alameda County, Kalifornien för år 2018, skulle jag välja Aves som taxon, Alameda County som fyndplats och välja 1 januari 2018 och 31 december 2018 för datumintervallet.

Inställningar för samlingsprojekt

När projektsidan laddats visas alla fågelobservationer i countyt under 2018. Ingen behöver lägga till sina fynd manuellt till projektet, de behöver bara göra fynd som uppfyllar kraven.

Saker att tänka på när det gäller samlingsprojekt

Fynden ligger aldrig "i" ett samlingsprojekt; antingen uppfyller de projektets krav och visas när projektsidan laddas, eller så gör de inte det. Du kan inte lägga till eller ta bort enskilda fynd från ett samlingsprojekt. Observera dock att du alltid kan redigera projektet för att justera dess inställningar. Eftersom ett samlingsprojekt är en sparad fyndsökning finns det inget sätt för dig att utesluta dina fynd från visning på sidan för ett samlingsprojekt.

För att se vilka av dina fynd som är kvalificerade för ett samlingsprojekt, klicka på knappen "Visa dina" på projektets sida. Om en observation uppfyller kraven för ett projekt som observatören har gått med i kommer du att se ett "märke" på fyndsidan. Observera att det kan ta några minuter innan nya fynd visas på sidan för ett samlingsprojekt, så ha tålamod när du laddar upp dem.

Samlingsprojekt och förtroende

Från och med februari 2021 är det möjligt för administratörer av samlingsprojekt att aktivera Förtroende för sitt projekt via projektets redigeringssida. Detta ger medlemmar av projektet möjlighet att ge projektets administratörer tillgång till de verkliga koordinaterna för fynd i projektet som har ett taxons koordinatsekretess satt till diffuserad eller privat.

Läs noga den förklarande texten för Förtroende på projektets redigeringssida innan du aktiverar "förtroende" för ditt projekt och se till att alla projektkrav är korrekt inställda. Om du ändrar projektkrav kommer projektmedlemmarna att meddelas om ändringen och du kommer inte att kunna komma åt några dolda koordinater på en vecka.

Observera att Förtroende inte överförs om du konverterar ett traditionellt projekt till ett samlingsprojekt.

Traditionellt projekt:

Före april 2018 var detta den enda typen av projekt som fanns tillgängligt på iNaturalist. Traditionella projekt har några fler funktioner än samlingsprojekt, till exempel möjligheten att använda fyndfält och taxonlistor. Och traditionella projekt är inte begränsade till sökfilter som samlingsprojekt är, vilket innebär att de kan användas för fler typer av kreativa projekt, till exempel Bee and Wasp Hotels, som är ett arkiv för fynd som inte kan filtreras ut automatiskt via sökning.

Fynd måste dock läggas till manuellt i ett traditionellt projekt, antingen under uppladdningsfasen eller efter att fyndet har delats till iNaturalist. En användare måste också gå med i ett traditionellt projekt för att kunna lägga till sina fynd till det. I allmänhet innebär allt det här mer uppsökande arbete för projektets förvaltare och administratörer.

För att skapa ett traditionellt projekt, klicka på länken i sista stycket på nya projekt-sidan. Från och med den 16 maj 2019 måste du göra minst 50 verifierbara fynd innan du kan skapa ett nytt traditionellt projekt. Här är vår förklaring till denna förändring.

Paraplyprojekt:

Om du vill samla, jämföra eller marknadsföra en uppsättning befintliga projekt, är ett paraplyprojekt det du ska använda. Taitll exempel 2018 City Nature Challenge, som samlade över 60 projekt, och skapade en fantastisk startsida där vem som helst kunde jämföra och kontrastera varje stads fynd. Både samlingsprojekt och traditionella projekt kan användas i ett paraplyprojekt och upp till 500 projekt kan sammanställas av ett paraplyprojekt.

Riktlinjer för att hantera projekt

  • Kommunicera tydligt idén med projektet till communityn (t.ex. bekräfta äldre fynduppgifter, lägga nya arter till listan).

  • Var beredd att göra en insats för att ta hand om både data och communityn. Med lite passion kan man komma långt.

  • Rekrytera fler administratörer, ledare eller förvaltare till ditt projekt för att hjälpa till med bestämning och att bygga upp communityn. Administratörer kan läggas till på Redigera projekt-sidan för ett samlings- eller paraplyprojekt. För ett traditionellt projekt kan du klicka på "Medlemmar" för att göra någon till ledare eller förvaltare.

  • Organisera tävlingar eller möten, beroende på projektets storlek. Teman som "månadens fynd" (t.ex. Vermont Atlas of Life ) eller årslånga utmaningar (t.ex. Herps of Texas) uppmuntrar till interaktion och fredlig konkurrens mellan projektmedlemmar.

  • Ge medlemmar av communityn bekräftelse för sina resultat, oavsett resultatens betydelse.

  • Försök om möjligt att styrka äldre fynduppgifter och håll reda på hur projektet lyckas med att bekräfta sådana poster. Det är ett kraftfullt verktyg när det gäller att förankra objektiva redogörelser för de framsteg som görs av dina projektdeltagare.

Idéer om projektkommunikation

  • Använd andra sorters sociala media och virtuella evenemang för att nå längre och aktivt rekrytera och informera nya deltagare.

  • Spåra projektstatistik och kommunicera den via både sociala och traditionella media för att motivera deltagande. T.ex. "Hittills har Galiano-communityn dokumenterat 58% av de alger, mossor och kärlväxter som rapporterats från Galiano Island, och lagt till >200 nya arter till listan"; t.ex. "13-åriga community-medlemmen Marlin Stewart lade till Claytonia exigua, ny på listan över arter kända från Galiano Island, BC."

  • Gör reklam för projektet i communityn: skyltar, tidningsartiklar, presentationer från community-evenemang etc.

  • Organisera evenemang: inventeringar av lokala parker, hur man pressar växter, etc., etc .; tilltalar inte bara forskaren inom alla; vädja till konstnären också.

  • Nätverka med relevanta naturvårdsgrupper, regionala myndigheter och experter i det lokala och globala samhället för att bekräfta artbestämningar.

  • Samla in beläggexemplar vid behov (och lagligt) för att förbättra projektets kvalitet; lägg till samlingsnummer till observationer och håll koll med hjälp av traditionella metoder, för anteckningar om exemplar i en formellt förd samlingsbok; bidra med exemplar som inlämnats av community-medlemmar till lokal herbarier (med namnet på dem) kan också vara ett sätt att få allmänhetens stöd genom att formellt erkänna och validera deras bidrag.

  • Samarbeta med föräldrar och lärare för att engagera ungdomar. Den här sortens nyheter kan verkligen befästa stödet för ett community-medborgarforsningsprojekt.

iNaturalists begränsningar (Saker du inte kan göra)

iNaturalist samlar inte in data om insamlingsinsats på det sätt som andra plattformar som eBird och Artportalen kan göra. Nackdelen med att endast ha förekomstdata som iNaturalist är att det är mycket svårare att dokumentera frånvaro. Om det är viktigt för ditt projekt kanske iNaturalist inte är den bästa plattformen för dig.

Du kan ladda upp ljud (mp3- eller m4a-format) direkt på webbplatsen eller via Android-appen. iOS-appen stöder för närvarande inte ljuduppladdningar. Den ursprungliga ljudfunktionen genom en integration med SoundCloud (nu avstängd) skapades med stöd från Texas Parks and Wildlife 2013. Om du är intresserad av att stödja utvecklingen av ljudfunktioner i iOS-appen bör du kontakta iNaturalist-teamet om att inkludera det i ett bidrag.

Se även iNaturalist: vad är det...och vad är det inte.

Förklaring av inställningarna för samlingsprojekt

  • Taxa: Sök efter och välj det taxon du vill inkludera i ditt projekt. Du kan välja flera taxa (t.ex. mossor, fåglar, grodor osv.) på valfri taxonomisk nivå. Om du lämnar detta tomt = "alla taxa".

  • Fyndplats: Sök efter och välj de iNaturalist-platser som innehåller fynd du vill ha i ditt projekt. Du kan välja flera fyndplatser, och genom att klicka på platsnamnet i popup-menyn visas dess gräns. Om du lämnar detta tomt = “alla platser”. För instruktioner om hur du skapar en ny fyndplats på iNaturalist, gå till fliken Fyndplatser i vår Kom igång-guide.

    Notera att fynd med en stor noggrannhetscirkel eller med koordinatsekretessenDiffuserad eller Privat, kanske inte visas på mindre fyndplatser. Här är en förklaring till detta.

  • Användare: Sök efter och välj iNaturalist-användare vars fynd du vill inkludera i ditt projekt. Projektet visar då bara fynd gjorda av dessa användare, förutsatt att fynden uppfyller övriga projektkrav. Du kan lägga till flera användare. När det handlar om grupper, såsom klasser och utflykter, är detta ett bra sätt att bara inkludera fynd från deltagare i din grupp.

    Lägg inte till användare om du använder inställningen Endast projektmedlemmar (se nedan). I de fall där båda väljs kommer projektet bara att visa fynd från användare som listas i avsnittet Användare.

  • Uteslutningsfilter: Använd dessa för att utesluta taxa, fyndplatser eller användare från kriterierna du valde ovan. Till exempel när det gäller taxa kan du alltid skapa ett taxonfilter med Lepidoptera * och sedan skapa ett uteslutningsfilter för taxon Papilionoidea. Detta skulle få projektet att alla fjärilar utom storfjärilar. Ytterligare exempel kan hittas här.

  • Endast projektmedlemmar: Markera den här rutan för att endast inkludera fynd gjorda av användare som har gått med i ditt projekt. Du kanske till exempel vill skapa ett projekt för din disansundervisningskurs - markera den här rutan och låt dina elever gå med i projektet. Projektet visar då bara deras fynd (du måste utesluta dig själv med hjälp av ett uteslutningsfilter om du inte vill att dina egna fynd ska inkluderas).

    Lägg inte till användare om du använder inställningen Endast projektmedlemmar (se ovan). I de fall där båda väljs kommer projektet bara att visa fynd från användare som listas i avsnittet Användare.

  • Med anteckning: Detta gör att du kan inkludera fynd som har anteckningar om en viss egenskap (t.ex. livsstadium) eller en viss egenskap och värde (t.ex. livsform = vuxen). För närvarande finns det en gräns på ett annoteringsfilter per projekt.

  • Datakvalitet: Välj kvalitetklass för fynden du vill inkludera i ditt projekt. Definitioner för varje kvalitetsklass finns här på vår FAQ-sida. Inget valt = "alla kvalitetsbetyg". Du vill troligen inte bara välja "grundklass" för ditt projekt.

  • Mediatyp: Välj den typ av media, om något, som fyndet behöver ha för att kunna inkluderas i ditt projekt.

  • Fynddatum: Välj ett enda datum, datumintervall eller vilka månader på året Fyndet måste ha gjorts för att kunna inkluderas i ditt projekt. Om du använder Datumintervall, se till att du har valt rätt tider eller ta bort tid/tidszonstexten för attinkludera fynd gjorda när som helst under dygnet. Du kan lämna startdatum eller slutdatum tomt om du bara vill begränsa projektet till ett visst datum.

  • Invandringshistoria: Välj "Ursprunglig" för att bara inkludera taxa som har markerats som "Ursprunglig" för fyndplatserna i ditt projekt. Välj "Införd" för att bara inkludera taxa som har markerats som "Införd" till fyndplatserna i ditt projekt. Här är ett exempel.

Förklaring av inställningarna för traditionella projekt

  • Projekttyp

    • Normalt: Välj detta för ett pågående projekt.

    • Bedömning: Bedömningar är avsedda för samarbete om ett antal artbedömningar, vanligtvis för att bedöma naturvårdsstatus.

  • Föredragen medlemsmodell: De flesta projekt är öppna för alla.

  • Föredragen inlämningsmodell: De flesta projekt tillåter alla att lägga fynd till projektet.

  • Fyndlokal: Skriv i rutan "iNaturalist.org-plats" för att söka efter en plats med en särskild gräns (snarare än bara en enda punkt på kartan).

  • Fyndregler: Du kan lägga till kriterier som fynd måste uppfylla för att kunna läggas till i ditt projekt. Vanliga regelexempel är taxon (t.ex. måste vara i "Lepidoptera"), platser (t.ex. måste vara i County A, County B eller County C) eller belägg (t.ex. måste ha ljud eller bild).

  • Projektlista: Du kan skapa en anpassad projektlista med taxa och länka den till ditt projekt. Detta kan vara användbart för att begränsa fynd som läggs till i ditt projekt till de som matchar taxa i din lista via "måste vara taxon i projektlistan"-regeln.

  • Fyndfält: Du kan begära eller kräva att fynd har information i vissa fyndfält innan de kan skickas till ditt traditionella projekt, men dessa bör inte någonsin vara kopior av iNats grundläggande fält. Användare har skapat hundratals olika fält, så du bör söka i befintliga fyndfält innan du skapar nya.

  • Ändra administratör: För ett projekt som redan har skapats, utser du en ny projektadministratör. Detta är användbart när till exempel personen som skapade projektet går vidare till ett annat jobb.

  • Spårningskoder: Kommaseparerad lista med spårningskoder. Lägg till dessa om du vill kunna lägga till en spårningskod när du hänvisar personer till det nya fyndformuläret, t.ex. https://www.inaturalist.org/observations/new?project_id=&tracking_code=yourcode123. Du kan använda detta för att spåra deltagande från olika håll. Du kan komma åt dessa koder när du laddar ner projektets observationer som CSV.

Revised on 3 maj 2021 12.12 by cynips cynips